Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Sim Farm

2013.10.14. 10:08 >>>> Manusz >>>> PC, RETRO, AMIGA, PC-RETRO >>>> : 3331 : 0


Ha Te egy PC boldog tulajdonosa vagy, és dédelgetett vágyaid közé tartozik egy kedves kis családi birtok, veteménnyel, jószággal, no és persze természeti csapásokkal, akkor a Sim Farmot neked találták ki! Akinek esetleg más irányba kalandoznak álmai és vágyai, de szívesen betekintene egy földbirtok gazdaságos irányításának rejtelmeibe, az is beleszerethet a Sim család újabb gyermekébe. 10-12 órányi játék után már tudni fogod, megtaláltad-e azt a játékot, ami kitölti szabadidődet a következő napokra, hetekre... Egy biztos, ha a Sim Farmmal osztod meg szabad perceidet, több hasznos és kevésbé hasznos információ gazdagítja majd tudásodat. Most lapozz, még nem késő, aki bújt, aki nem - jön, Jön, JÖN a leírás!


Örülök, hogy velem tartasz! Mindenek előtt ki kell jelölnöd azt a területet, amelyen játszani kívánsz. Az egyes vidékek kiválasztásánál három tényező befolyásolja döntésedet; a csapadékmennyiség, a hőmérséklet és a szélerősség. Mindenki választhat egyéni ízlésének megfelelően /USE THIS REGION/ vagy tervezhet saját terepet /DESIGN YOUR OWN/. Ez utóbbit azért ajánlom, mert itt van lehetőség folyó és/vagy tó kijelölésére, ami fontos szerepet kap majd a játékban. Miután ezzel megvagyunk, kezdődhet a játék. A képernyőn barátságos ikonok és az édes otthon képe fogad az egyelőre megműveletlen földterülettel.

Akkor nézz körül, mégis mi hol van. Nem túl bonyolult, gyorsan, könnyen minden elérhető és irányítható. Kezdjük a menükkel.

A FILE menüben van lehetőség az újrakezdésre, töltésre, mentésre és a termények variálására, de ez utóbbiról majd később.

Az OPTIONS-ban a hanghatások /MUSIC, SOUND EFFECTS/, valamint a játék menetét gyorsító, vagy éppen lassító funkciók beállítására van lehetőség.

A SPEED menüben a játék sebességét szabályozhatod, most talán hasznos lenne a pause, amíg nézelődünk.

A WINDOWS-ban megtalálod a felső ikonsornak megfelelő opciókat. Erről is majd később.

A DISASTERS csemegéi között pedig szokás szerint az unatkozó játékosok szerezhetnek kellemetlen perceket maguknak némi tornádóval, sáskajárással, aszállyal, árvízzel, faggyal és szélviharral. Talán itt még ne jelölj ki semmit ...

Most nézzük a képernyő felső részén elhelyezkedő ikonokat és egyebeket, mondjuk balról jobbra.

Vásárlás /BUY/. Az itt nyíló ablakban veheted meg a farm nélkülözhetetlen felszerelési tárgyait, építményeit, a magokat, a jószágokat és a növényvédő szereket. Itt mindenről találsz egy rövid ismertetőt, valamint információt a tárgy áráról és arról, hány darabbal rendelkezel. A vásárolt árut mindig ki kell helyezned a birtokodra, a megfelelő helyre.

Értékesítés /SELL/. Itt adhatod el a terményeidet, jószágaidat és a mezőgazdasági gépeket. A vételár mindig függ az áru minőségétől és a piaci árfolyamtól. A termények vásárlási értékének ingadozását a Windows menü Market Value pontjában könnyen figyelemmel kísérheted. Ha itt rendszeresen tájékozódsz, néhány év alatt rájössz, melyik növényt mikor érdemes ültetni és betakarítani. Vannak olyan termények, melyek minősége az idő múlásával növekszik, ezeket érdemes a silókban tárolni és kivárni, amíg javulnak a piaci árviszonyok is. Ilyen növény pl. a burgonya, a cukorrépa, a mogyoró. A gyorsan romló eper, saláta, stb. viszont rohamosan veszít értékéből, ezt gyorsan kell értékesíteni.

Értékelés /EVALUATION/. Ez az ablak minden év végén automatikusan megjelenik, de érdemes év közben is betekinteni ide. Itt folyamatosan figyelemmel kísérheted a farm és a város növekedési ütemét, a termelékenységet és a termőföld, valamint a környezet minőségét. Ezenkívül megtalálod itt, milyen növények ültetését javasolja az adott időszakban a program és milyen káros tényezőkkel kell számolni. Az ajánlott növények megfelelő gondozás mellett szinte biztos hasznot jelentenek. Mégis érdemes kipróbálni mást is, mert a primőrök itt is jóval magasabb nyereséget hozhatnak, igaz több munkával és nagyobb rizikóval.

A térképnél /MAP/ fontos információkat kaphatsz a földterületekről és itt van lehetőség további telkek vásárlására, illetve eladására is. Ajánlatos kezdetben problémamentes övezeteket venni, ahol kevés az élősködő, a gyom stb. Az idő múlásával és fejlődésünkkel a környező földek ára rohamosan növekedni fog, érdemes időben befektetni, akár bankhitel árán is.

Az időjárást /WEATHER/ sem ártalmas folyamatosan figyelemmel kísérni. A viszonylag rövidtávú előrejelzés fontos lehet az öntözés és a növényvédőszerek vásárlásakor.

A zárszámadás /BALANCE SHEET/ is bármikor megtekinthető /milyen jó, hogy nem kell külön könyvelőt fizetni!/. Itt részletes lebontásban tanulmányozható anyagi helyzeted, és az, hogyan sikerült ezt elérni. Emellett a program kedvesen figyelmezetet, ha közeleg az adó vagy a törlesztések befizetésének határideje, nehogy elmulaszd befizetni tartozásaidat.

A BANK-ban a rendelkezésedre álló pénz és a tarozások függvényében kölcsönt vehetsz fel, a jelzett feltételek /törlesztés, kamat/ mellett. Kezdetben lehet hogy szükség lesz rá, de célszerű minél hamarabb visszafizetni a kölcsönt, különben elúszol az adósságban.

A piaci érték /MARKET VALUE/ fontosságáról már írtam. Itt a grafikonon jól megfigyelhető az árak mozgása. Aki okos és figyel, a következő évben már gazdag lehet.

Az irodában /FARM BUREAU/ minden fontos információt megtalálsz mit, mivel, mikor, hogyan... Érdemes benne lapozgatni.

A felső sorban találod még a rövidtávú időjárás jelzését, a dátumot és a rendelkezésedre álló pénzösszeg mennyiségét. Térjünk át a bal oldali ikonsorra. Ez lesz a munkaeszközök tárháza számodra, innen irányítod a farm mindennapi életét.

A kézzel a mozgatható tárgyakat tudod áthelyezni a területeden belül. A nagyítóval mindent közelebbről szemügyre vehetsz, megvizsgálhatsz. Kétféle utat használhatsz a játék során. Választhat ki-ki pénztárcája és igényei szerint. A kerítések és a hozzájuk tartozó kapuk a jószágok helyének körülhatárolására szolgálnak. Állatok vásárlása előtt célszerű kijelölni a helyüket, mert a szabadon kószáló állatok lelegelik a növekvő veteményt. Az öntöző rendszert célszerű az utak elhelyezésével együtt megtervezni, mert úgy kell megcsinálnod, hogy bármely földdarab öntözhető legyen külön is. Ehhez nem lesz elég a csapok beiktatása, átgondolt kiépítésre lesz szükség! Az állatok karámaiba élelmet és itatót is kell helyezned, ellenkező esetben kitörnek és nekilátnak annak amit találnak. A fák telepítése fontos lehet a kényes növényfajok mellett, főleg ha heves szelek fújnak a tájon. A bulldózer használta egyértelmű, az OPTIONS-ben automatára állítható.

A PLANT feliratra klikkelve és a gombot nyomva tartva megjelenik 16 növény képe, ezekből lehet választani, mit akarsz ültetni. Ha inkább más növényt szeretnél, akkor a FILE menüben lehetőség van további nyolc növény kiválasztására /Load Crop/. Természetesen szükség lesz magokra, palántákra, illetve facsemetékre, amit meg kell venned vagy állítsd be az OPTIONS-ben az AutoBuy-t. Anyagilag jobban jársz, ha magad vásárolod a magokat és egyebeket.

A SPRAY-t nyomva tartva választhatsz a szükséges permetező anyagok közül; növénytrágya, rovarirtó, gyomirtó és gombairtó. Természetesen ezeket is meg kell vásárolnod, raktároznod. Így szükség esetén bármikor használhatod.

Mindent átnéztünk, nem tűnik bonyolultnak, de persze a látszat csal. Akkor kezdjük kis farmunk kiépítését. Mégegyszer hangsúlyoznám az utak, az öntözőrendszer és szükség esetén a szélfogó fasorok elhelyezésének fontosságát! Az első lesz a gazdasági épületek megvásárlása és elhelyezése. Ne legyenek túl messze a háztól és feltétlenül vegyük körül úttal mindegyiket! Szükség lesz egy silóra /érdemes a nagyobbat megvenni/, két fészerre és legalább egy pajtára. Ezekben tárolod majd a learatott termést, a gépeket, a magokat, a palántákat, a növényvédőszereket... Ha ez megvan, akkor vedd meg a föld megmunkálásához fontos gépeket; traktort, ültetőt, permetezőt, aratógépet, teherautót.

Végülis a repülőgépen kívül minden kell már az első perctől kezdve. Ez utóbbit majd akkor, ha kiépül a repülőtér a városban és lesz elég pénzed is. A vásárolt gépeket helyezd a fészerekbe, hogy védve legyenek az időjárás viszontagságaitól. Az öntözőrendszer kiépítéséhez szükség lesz egy pumpára, amit a vízparton kell letenni és innen elvezetni a csatornákat az ágyásokhoz. Ha ez is elkészült, döntsd el mit szeretnél termeszteni, esetleg nézd meg mit ajánl a program.

Vedd meg a szükséges magokat. Ezután jelöld ki mit, hova ültetsz. Valószínű sürgősen szükséged lesz különféle permetezőszerekre. Ezeket felhasználásig a pajtában tárolhatod. Ha maradt néhány szabad földterület, készíts karámot az állatok számára. Ne felejts el itatókat és takarmányt helyezni a kifutókba.

Most döntsd el milyen állat tenyésztésével kívánsz foglalkozni. A választék nem túl nagy; szarvasmarha, sertés, birka és ló. Az irodában áttanulmányozhatod takarmányigényüket, szaporodási idejüket, átlagéletkorukat, stb. Ha a lovat választod, lehetőség lesz hogy a helyi versenyekre benevezz és nyerj néhány dollárt. Ha minden igaz lassan beindul az élet a gazdaságban.

Az ültetvényeken ikonok formájában megjelennek a problémák, ezért folyamatosan figyelni kell, nehogy tönkremenjen munkád gyümölcse.

Földjeidet sújthatja aszály /öntözz/, rovarkártevők hada /permetezz/, tápanyaghiány /trágyázz/, gyomnövények burjánzása vagy a gombák elszaporodása /permetezz/, sőt a túl sok nedvesség is káros lehet. Ez utóbbi ellen nehéz védekezni, amennyiben a nagy arányú esőzés okozza a bajt. Ez még a rizsföldeken is gondokat okozhat!

Lassacskán beérik a termés, learatják és a silókba viszik. Nézd meg milyen értékű terményt állítottál elő és döntsd el, hogy ezen a földdarabon mit kívánsz a továbbiakban termeszteni. Ha jó az árfolyam, add el az árut és fektesd be újra a pénzed.

Mindig hagyj tartalékot, mert a bankhitelek törlesztése és az adó befizetése sajnos nem maradhat el. Ha jól gazdálkodsz, hamarosan lehetőség lesz a bankhitel visszafizetésére és további földterületek vásárlására. Ha nem fér újabb ágyás a telekre, akkor se hagyd kihasználatlanul, mert az csak viszi a pénzt! Tarts addig tehenet vagy disznót ott, s később lesz alkalmad beültetni ezt a helyet is.

Nem említettem még a víztárolók fontosságát. Érdemes ezekből többet is elhelyezni az öntözőrendszer mellé, mert ezzel biztosíthatod, hogy az itatókban mindig legyen víz és persze aszály idején is jól jön majd. Egyetlen hátrányuk, hogy szétrobbanhatnak és elönthetik vízzel a területet.

Az idő előrehaladtával folyamatosan kísérd figyelemmel gépeid állapotát, mert minőségük egy idő után romlani kezd. Ilyenkor érdemes eladni őket és újat venni helyettük. 20-30 ültetvénynél már jó ha több traktor és egyéb mezőgazdasági gép van készenlétben. Szükség szerint bővítsed a melléképületek számát is. Hamarosan az édes  otthon is nőni fog!  Ha idáig kibírtad, garantálom, már nem fogsz unatkozni!

Búcsúzóul néhány jó tanács:
 Amikor a város érdeklődik, minek a fejlesztését támogatod, gondold meg mit válaszolsz. Az újabb lakónegyedek további felvevő piacot jelentenek, a kereskedelmi központ sem haszontalan, a repülőtér neked is fontos lehet, a szórakozási lehetőség pedig megakadályozza a kivándorlást.

 Nem árt fontosabb befektetések előtt menteni, hátha mégsem jó helyen fekteted be a pénzed.

 Jobb ha magad veszed a magokat és permetezőszereket, mert sokkal gazdaságosabb.

 A fák csak akkor nyújtanak megfelelő védelmet, ha két oldalon határolják az ágyásokat és legalább nyolc van belőlük.
A túl sok permetezés egy idő után toxinok megjelenését okozza, de ez idővel elmúlik, így csak akkor jelent problémát, ha a szüret egy-két héten belül aktuális.

 A kihelyezett itatók számának függvényében vásárolj víztárolókat.

 A jószágok nem esznek és isznak olyan sokat, ha lehetőségük van bemenni egy pajtába. Így fogyasztásuk csökken, értékük pedig nő.

Végezetül nem mondom, hogy ez a Sim család legjobban sikerült csemetéje, de szinte minden követelményt kielégít, amit egy farm szimulációtól elvárhatunk. Szánj rá egy fél napot, lehet, hogy megszereted!
Ahogy Cicero mondta: "A gazdák életmódja jár a legközelebb a bölcs élethez; mert nekik a földdel van dolguk, amely sohasem tagadja meg a szolgálatot, és sohasem adja vissza kamat nélkül azt, amit kapott."


Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.